Vad är Patt inom Schack?

Patt. Vad innebär schacktermen patt? Är Patt och Remi samma sak? Vad heter Patt på engelska?

Vad är Patt?

  Det är en situation under ett schackspel där en spelare inte har möjlighet att gå någonstans med någon pjäs, men spelaren är inte direkt i schack. Man skulle kunna Patt för ett passivt schack. Eftersom spelaren inte är schackad kan den inte bli schackmatt. Då finns bara en slutsats kvar och det är att spelet blir oavgjort. Inom schack kallas en schackmatch som slutar med båda spelarna som vinnare för termen REMI.

Patt = Remi

Eftersom Patt innebär att det blir oavgjort säger man att det blir REMI på schackspråket. Patt och Remi är alltså samma sak. Men termen Remi omfattar fler situationer än Patt. Remi kan det bli på många olika sätt när spelarna helt enkelt inser att ingen kan vinna partiet utan att någon gör ett så stort misstag att det skulle vara löjligt. Då brukar professionella spelare ta varandra i hand och säga Remi istället för att slösa bort tid på att flytta runt pjäserna i oändlighet på spelplanen tills någon blir så trött att den gör ett ödesdigert misstag och förlorar. Det finns också tillfällen då någon gör en pokerbluff och får det att se ut som om man har ett stort övertag fast spelaren vet att den kanske har dåliga möjligheter att vinna i längden. Då kan spelaren också bluffa och begära Remi istället för att riskera att förlora ett långt parti. 

På samma sätt kan en svagare spelare eller någon som känner att den är i underläge försöka sabotera spelet och aktivt fokusera på att tvinga fram Remi. Det finns olika strategier för att tvinga fram Remi även med "dåliga" pjäser. Det är bra för schackspelare att i alla fall kunna någon Remi-teknik som man kan ha i bakfickan om ett parti går åt skogen.

Video om Patt i schack

 
1 mar 2018

Spela Schack Gratis

www.schackspel.n.nu.

Schack Länkar


SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg

Webbkatalog.se

Bostadsrätter
MyBuddys Länkkatalog
Lanksida.se
Addlink.se