Hur bokförs inköp av schackspel?

Schack. Hur bokför man inköp av sällskapsspel? Hur konteras kostnaden för schackspelet?

Schackspel bokförs som en förbrukningsinventarie. Många företag och kontor köper in sällskapsspel som Schackspel, Kortlek och andra Sällskapsspel till kontoret för att de anställda ska kunna koppla av och ta en paus och tänka på något helt annat än jobbet en stund under lunchen eller under fika pauser. Men hur bokför man egentligen inköp av spel till kontoret?

Bokföra sällskapsspel

Sällskapsspel som Schack och kortlekar bokförs som förbrukningsinventarier. Du lägger kostnaden på konto 5411 (eller i alla fall 5410 eller något av dess underkonton som passar i din kontoplan). En förbrukningsinventarie kan man kostnadsföra fullt ut omedelbart om det är av så kallat "mindre värde" som Skatteverket uttrycker det. Med mindre värde menar man i det här sammanhanget något som kostar under ca 22000 Kr (exakt 23650 för 2020). Du konterar t.ex. Schackspelet så här:

Beskrivning  Konto Debet Kredit
Schackspel 5411 552,00  
Ingående moms 2641 138,00  
Företagskonto 1930   690,00

Vill du få fler exempel på hur man bokför olika saker kan du titta här på Momsens.se

Om du istället köpt schackspelet från t.ex. Tyskland kommer fakturan antingen vara med svensk moms eller med tysk moms om det säljande företaget inte passerar tröskelvärdet för distansförsäljning i Sverige. Den tyska säljaren kan fakturera med tysk MwSt (tysk moms) upp till det svenska tröskelvärdet. Denna tyska moms går ej lyfta i ditt svenska företag utan det blir en kostnad för ditt företag. Om du är privatkonsument blir momsen alltid en extra kostnad till dig så länge du inte köper schackspelet i Tyskland och begär momsåtervinning på flygplatsen men det lönar sig knappast att försöka för enstaka mindre inköp. Det finns också minimigränser för när man ens kan begära ett VAT refund vid inköp av saker i andra länder.

Moms på Schackspel?

Momsen på brädspelet Schack är 25%.

Moms på Rollspel?

Rollspel har momssats 6% om det är i bokform på grund av kulturmomsen (bokmomsen)

Moms på Spel-appar

Alla digitaliserade produkter har 25% moms.

Lär dig mer om bokföring på Momsens.se

1 okt 2014

Spela Schack Gratis

www.schackspel.n.nu.

Schack-länkar:


SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg

Webbkatalog.se

Bostadsrätter
MyBuddys Länkkatalog
Lanksida.se
Addlink.se